|
||||||||||
Galaretka z winogronamiKrótki opis potrawyGalaretka z winogronamiPotrzebne składniki ok. 800 g winogron ciemnych, czerwonych i zielonych Galaretka o smaku wiśniowym Galaretka o smaku po 1/2 szklanki gęstej śmietany Etapy przyrządzania1
Galaretki przygotować osobno według wskazówek na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości wody niż producent zaleca. Winogrona umyć i osuszyć. Na dno formy do galaretki wlać tężejącą już zieloną galaretkę (1/2 szklanki zostawić), w niej ułożyć wianuszek z zielonych winogron i odstawić formę do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Pozostałą 1/2 szklanki galaretki zmieszać z połową śmietany i wlać na stężałą warstwę zielonej galaretki. Odstawić do lodówki, by i ta warstwa stężała. Ułożyć kilka czerwonych winogron, wlać tężejącą pomarańczową galaretkę (1/2 szklanki tej galaretki zostawić) i odstawić do lodówki. Gdy stężeje ta warstwa, pozostałą część pomarańczowej galaretki zmieszać z resztą śmietany i wlać na pomarańczową warstwę, odstawić do lodówki. Gdy stężeje także ta warstwa, ułożyć ciemne winogrona i zalać je tężejącą galaretką wiśniową, odstawić do lodówki, by wszystko stężało. Po ok. 2 godzinach galaretka jest gotowa do podania. Ale zanim to nastąpi należy całą formę wstawić na kilka sekund do gorącej wody. Przygotować ozdobny, duży talerz na ciasta, formę z galaretką odwrócić nad nim do góry dnem, delikatnie ostukać powierzchnię formy. Galaretka powinna wypaść na talerz, tworząc efektowny deser.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|