|
||||||||||
Uszka wigilijne z grzybamiKrótki opis potrawyChyba nikt nie wyobraża sobie Wigilii bez barszczu z uszkami. Chociaż są bardzo proste w wykonaniu, niejednokrotnie przegrywają z wyrobami ze sklepowej półki. Ja zachęcam jednak do wykonania tych pierożków samemu. Nie ma jak domowe!Potrzebne składniki Suszone Grzyby - 25 dag dag Cebule - 2 małe szt. Bulka tarta - 2 łyżka(i) Sól, pieprz - szczypta(y) Etapy przyrządzania1
Suszone grzyby (najlepiej borowiki) opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnie gotować grzyby w tej wodzie przez około 1 ½ godziny. Odcedzić i ostudzić (wodę można dodać do barszczu lub do kapusty z grzybami). Cebulę obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju i ostudzić. Zmielić razem z grzybami w maszynce do mięsa. Jeżeli farsz jest wodnisty można do niego dodać bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku (farsz powinien być pikantny).
2
Ciasto na uszka:
50 dag mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki oliwy z oliwek
ok. 1 szklanka wrzącej wody
3
Do przesianej mąki pszennej dodać jajko i oliwę z oliwek. Mieszając wszystko wlewać wrzącą wodę. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Następnie rozwałkować je na grubość około 3 mm i wycinać krążki (o średnicy około 5 cm). Na każdy krążek kłaść łyżeczką nadzienie i sklejać uszka.
4
Do wrzącej osolonej wody wrzucić uszka i gdy wypłyną gotować jeszcze około 2 minut. Wyciągnąć. Rozłożyć na talerzach i zalać gorącym barszczem.
UwagiZ podanych składników wyjdzie około 10 porcji i około 100 uszek. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|