|
||||||||||
BlinyKrótki opis potrawyPlacuszki które z dodatkiem śmietany stanowią pyszne daniePotrzebne składniki Mąka pszenna - 3 szkl. Mleko - 2 szkl. Drożdże - 1 i 1/2 łyżka(i) Jajka - 3 szt. Sól do smaku Olej do smażenia Masło - 4 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Z lekko podgrzanego mleka, drożdży i 1 szklanki mąki przygotować rozczyn, po czym pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać resztę mąki, utarte jajka oraz roztopione masło. Wyrobić ciasto i pozostawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać tłuszcz, a następnie za pomocą łyżki nakładać ciasto formując placuszki o średnicy 10 cm i grubości 0,5 cm. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone bliny podawać gorące, polane stopionym masłem, kwaśną śmietaną lub sosem pieczarkowym.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|