|
||||||||||
Kurczak z papryką i oliwkamiKrótki opis potrawywykwintne danie z odrobiną fantazjiPotrzebne składniki Kurczak - 1 szt. Cebula - 4 szt. Czosnek - 3 Pomidory - 1/2 kg Papryka zielona - 2 szt. Papryka czerwona - 2 szt. Zielone oliwki - 7 szt. Oliwa - 1/3 szkl. Tymianek - 1 łyżeczka(i) Sól, pieprz Etapy przyrządzania1
Papryki umyć, osączyć, ułożyć na blasze lub na ruszcie, wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i opiec. Przestudzić, obrać ze skórki, przekroić oczyścić z pestek i pokroić na paski
2
Cebule i czosnek obrać i drobno pokroić. Pomidory sparzyć, obrać, przekroić i usunąć pestki.
3
Kurczaka oczyścić, umyć, osączyć a następnie pokroić na części (wyjąć kość grzbietową wraz z szyjką i kuperkiem). W naczyniu rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i obrumienić na niej porcję kurczaka.
4
W rondlu rozgrzać pozostałą oliwę, wrzucić paprykę i dusić 15 minut, odstawić. Dodać kurczaka, cebulę, czosnek, tymianek, pomidory, pieprz, sól i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut. Pod koniec duszenia dodać oliwki.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|