Rolada biszkoptowa z jagodami

Aktualna ocena: 0
dodany przez: russet
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Rolada z bitą śmietaną i jagodami.

Potrzebne składniki

• jajka - 4 szt.
• cukier - 15 dag
• żółtka - 2 szt.
• skórka otarta z cytryny - 1/2 szt.
• mąka - 12 dag
• proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczka(i)
• jagody - 25 dag
• żelatyna - 2 łyżeczka(i)
• kremówka - 50 dag
• budyń malinowy - 1 op.
• cukier waniliowy - 1 op.
• gotowy budyń cytrynowy - 30 dag

Etapy przyrządzania

1
Białka jaj ubić na sztywno z 1 łyżką wody i 5 łyżkami cukru. Wymieszać ze skórką cytrynową i żółtkami. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Masę rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 10min w temp 200'C. Biszkopt przełożyć na posypaną 3 łyżkami cukru ścierkę, usunąć papier. Ostudzony biszkopt posmarować budyniem. Ubić 40dag śmietanki, wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Rozsmarować na budyniu. Posypać jagodami. Biszkopt zrolować, szczelnie przykryć folią, ochładzać przez noc. Resztę śmietany ubić z cukrem waniliowym i udekorować roladę, przybrać jagodami.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher