|
||||||||||
Cebule z truflami pieczone w soliKrótki opis potrawyCebule z truflami pieczone w soliPotrzebne składniki 4 duże cebule - 1 kg grubej soli- do pieczenia - 4 gałązki tymianku - 1 ząbek czosnku - 4 żółtka - 100 g tartego sera - 200 ml sosu beszamelowego - 20 g świeżych trufli lub odrobina oliw Etapy przyrządzania1
Cebule w łupinach ponakłuwać widelcem od góry, ustawić na blasze i obsypać solą kamienną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec, aż będą miękkie. Ostudzić, wyjąć z soli, ostrym nożem ściąć czubki. Łyżeczką wydrążyć miąższ, pozostawiając 1- 2 zewnętrzne warstwy cebul. Miąższ posiekać z grubsza i przesmażyć na wolnym ogniu na maśle, z czosnkiem i posiekanym tymiankiem. Dodać sos beszamelowy. Zdjąć z ognia i dodać połowę startego sera. Wymieszać, posolić i zaczekać aż ser się rozpuści. Ułożyć wydrążone cebule z powrotem w soli, wstawiając je do tych samych otworów, w których się piekły i wypełnić do połowy usmażonym miąższem. Następnie nałożyć po żółtku, skropić oliwą truflową albo posypać kilkoma płatkami startych trufli, uzupełnić resztą cebulowego nadzienia, posypać tartym serem i zapiekać przez 10 minut aż nabiorą złotego koloru. Podawać na soli ze świeżo startymi na płatki truflami.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|