|
||||||||||
Wątróbka w sosie piwnymKrótki opis potrawyPychaaaPotrzebne składniki wątróbka cielęca - 80 dag cebulka dymka - 60 dag masło - 8 dag piwo jasne - 3/4 szkl. śmietana 18% - 3/4 szkl. ocet winny - 1/2 łyżeczka(i) tymianek - 1 łyżka(i) cukeir - 1/2 łyżeczka(i) Etapy przyrządzania1
Dymki myjemy i wkładamy do niewielkiej ilości wrzątku (ma go być tyle, żeby cebulki były przykryte), dodajemy 1 łyżkę masła, ocet oraz cukier, gotujemy na małym ogniu pod uchyloną pokrywką ok. 15 min i odcedzamy. Wątróbkę oczyszczamy z błon i żyłek, myjemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę i smażymy kilka minut na reszcie rozgrzanego masła, ze wszystkich stron, do zrumienienia. Solimy, pieprzymy, zdejmujemy z patelni, posypujemy posiekanym tymiankiem i trzymamy w cieple, pod przykryciem. Na patelnię z tłuszczem pozostałym po smażeniu wlewamy piwo i gotujemy ok. 3 min. Zdejmujemy z ognia i łączymy ze śmietaną, energicznie mieszając. Wątróbkę podajemy z cebulkami, polaną sosem, z ziemniakami lub pieczywem i sałatą z pomidorami, oliwą i szczypiorem lub surówką, np. z młodej kapusty pekińskiej.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|