Jabłka w cieście

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ewa1257
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Czas przygotowania:
30 minut
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwe
Koszt:
10 PLN
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

pyszny deser

Potrzebne składniki

• duże jabłka - 4 szt.
• maka pszenna - 200 g
• mąka ziemniaczana - 100 g
• oliwa - 5 łyżka(i)
• kieliszek rumu - 1 szt.
• proszek do pieczenia - 1 łyżeczka(i)
• cukier - 50 szt.

Przydatne akcesoria

łyzka drewniana, głebokie naczynie żaroodporne

Etapy przyrządzania

1
Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną, dodać oliwę, rum, proszek do pieczenia i tyle letniej wody, aby powstało gęste ciasto. wyrobić starannie drewnianą łyżką. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokrajać na grube krążki. W głębokim naczyniu rozgrzać oliwę około 3 szklanek. Krążki jabłek nabić na widelec, zanurzać w cieści ( ciasto powinno obtoczyć owoc) i smażyć na gorącym oleju. Gdy zrumienią sie na złoty kolor, wyjmować łyżką cedzakową.

Jak podawać?

podawać suto posypane cukrem Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher