|
||||||||||
Gulasz bieszczadzki ze śliwkamiKrótki opis potrawyŚwietny gulasz o niepowtarzalnym smaku. Podawać z ryżem lub kluskami.Potrzebne składniki wieprzowina - 40 dag baranina - 30 dag cebula - 30 dag suszone śliwki - 20 dag cyrtyna (sok i starta skórka) - 1 mała szt. wino białe - 1/2 szkl. masło - 2 łyżka(i) mąka - 1 łyżka(i) mielona papryka, gałka muszkatołowa, pieprz i sól - 1 szczypta(y) Etapy przyrządzania1
Umyte śliwki zalać winem, zostawić na 2-3 godz. Umytą i osuszoną wieprzowinę i baraninę pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem, papryką i mąką. Cebulę pokroić w półplasterki. W rondlu o grubym dnie mocno rozgrzać smalec, wrzucić mięso, zrumienić, dodać masło i cebulę, chwilę smażyć, mieszając, po czym wlać bulion i sok z cytryny, wsypać otartą skórkę, przykryć i dusić na niewielkim ogniu ok. 50 min. Potem wymieszać ze śliwkami i winem, w którym się moczyły, dusić razem jeszcze ok. 30 min, pod koniec doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|