|
||||||||||
Karkówka po kaszubskuKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki schab - 1 1/2 kg mięso - 35 dag pieczarki - 75 dag bułka - 1 szt. cebula - 1 szt. papryka czerwona - 1 1/2 szt. olej - 3 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Mięso naciąć głęboko wzdłuż, tak by powstał prostokątny płat. Rozbić, (najmocniej przy brzegach), oprószyć solą. i pieprzem. Bułkę namoczyć w mleku. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i, mieszając, kilka minut smażyć na rozgrzanym oleju. Przyprawić solą. i pieprzem. 1/3 pieczarek i cebuli wymieszać z mielonym mięsem, jajem, odciśniętą bułką, posiekaną papryką, wyrobić masę, przyprawić delikatą, solą i pieprzem. Na płacie mięsa rozsmarować farsz, zostawiając marginesy przy brzegach, zrolować. Roladę spiąć wykałaczkami, posmarować olejem, oprószyć delikatą, włożyć w rękaw foliowy, ułożyć w podłużnej formie (wlać do niej kilka łyżek wody), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 80 min. Następnie przeciąć folię i, co jakiś czas obracając mięso, dopiekać je, aż będzie miękkie i się zrumieni. Śmietanę i serek topiony podgrzewać, mieszając rózgą, aż powstanie gładki krem. Dodać resztę pieczarek z cebulą, 2-3 min dusić, przyprawić. Zdjąć sos z ognia, zaciągnąć roztrzepanym żółtkiem. Roladę pokroić, polać gorącym sosem. Podawać z ziemniakami i duszonymi brokułami. Znakomita także na zimno.
UwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|