|
||||||||||
Wątróbka z rzymską sałatkąKrótki opis potrawyTo danie może być ozdobą bardzo wykwintnej kolacjiPotrzebne składniki Wątróbka z indyka - 40 dag Duża sałata - 1 szt. Pomarańcze - 2 szt. Sok z cytryny - 1/2 szt. Czosnek - 1 Natka pietruszki - 1 łyżeczka(i) Szczypiorek - 1 łyżeczka(i) Musztarda - 1 łyżeczka(i) Ocet winny - 1 łyżeczka(i) Olej - 4 łyżka(i) Sól, pieprz Etapy przyrządzania1
Sałatę przebrać, wybrać najmniejsze i najdelikatniejsze liście, a następnie je umyć i dokładnie osączyć. Pomarańcze sparzyć. Jedną cienko obrać, a skórkę pokroić w wąskie paseczki. Blanszować przez kilka minut w paru łyżkach gorącej wody. Drugą pomarańczę obrać i pokroić na ćwiartki, usuwając białą błonkę. Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Dodać po małej łyżeczce musztardy i octu winnego, dwie łyżki oleju, sok z połówki cytryny. Ubić gęsty sos. Następnie dodać drobno posiekaną zieleninę i starannie wymieszać. Wątróbkę oczyścić, wypłukać. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju, a następnie przyprawić solą i pieprzem. Usmażoną wątróbkę pokroić w plastry, wyłożyć na półmisek i polać sosem. całosc przybrać sałata, cząstkami pomarańczy oraz paseczkami skorki pomarańczowej.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|