|
||||||||||
Szaszłyki w sosie truskawkowymKrótki opis potrawyszaszłyki z kurczaka polane sosem owocowym to znakomite danie obiadowe w ciepłe dni.Potrzebne składniki Filety z piersi kurczaka - 60 dag Wędzony boczek - 12 plasterków Ryż długoziarnisty - 20 dag Truskawki - 15 dag Średnie cebule - 5 szt. Rosół - 1/5 l Olej - 3 łyżka(i) Konfitura truskawkowa - 3 łyżka(i) Ziarenka zielonego, marynowego pieprzy - 2 łyżka(i) Masło lub margaryna - 1 łyżeczka(i) Mąka - 1 łyżeczka(i) Musztarda - 1 łyżeczka(i) Sól, pieprz Etapy przyrządzania1
Filety opłukać, dobrze osuszyć, pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić na ćwiartki. Boczek zwinąć luźno. Tak przygotowane składniki nadziewać na przemian na rożenki. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć kolejno szaszłyki 10 minut, na złoty kolor. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Truskawki oczyścić, umyć i drobno pokroić. Z patelni zdjąć usmażone szaszłyki. Do tłuszczy ze smażenia dodać rosół, konfiturę i ziarenka zielonego pieprzu, zagotować. Zagnieść mąkę z tłuszczem, zagęścić sos i gotować jeszcze 5 minut. Następnie wrzucić pokrojone truskawki i ponownie zagotować. Doprawić solą, pieprzem oraz musztardą. Na półmisku ułożyć szaszłyki, polać sosem i udekorować truskawkami i natką pietruszki. Podawać z ryżem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|