|
||||||||||
Muffiny orzechoweKrótki opis potrawy:)Potrzebne składniki 300 g mąki 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta soli. 1 i 1/2 szklanki maślanki 50 ml oleju z pestek winogron lub innego o delikatnym smaku 2 roztrzepane jajka. Orzechy: 100 g laskowych 50 g włoskich. Etapy przyrządzania1
Orzechy wstawiamy do gorącego piekarnika, wyjmujemy, kiedy skórka zbrązowieje i zacznie pękać, wrzucamy do papierowej torby, obdzieramy ze skórki. Kruszymy niezbyt drobno, powinno powstać ok. szklanki orzechów (możemy pomieszać z innymi bakaliami, używamy zamiast orzechów szklanki jagód, borówek amerykańskich, świeżych albo mrożonych). Foremki wysmarowujemy oliwą.
Mieszamy suche składniki. Mieszać mokre składniki. Wszystkie szybko łączymy, nie wyrabiamy. Napełniamy foremki i od razu wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
Jeżeli na blasze pozostaną puste foremki, na czas pieczenia napełniamy je wodą. Pieczemy 20-25 minut, możemy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest mokre.
Wyjąć z foremek, odczekać 10 minut i podawać.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|