Łosoś w cieście francuskim

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Michał Skawiński
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Przepis wart wypróbowania. Łosoś w cieście francuskim to świetny pomysł na elegancki obiad.

Potrzebne składniki

• 300 g filetów łososia pokrojonych w grubą kostkę
• 500 g mrożonego ciasta francuskiego
• 300 g białych części porów pokrojonych w paski
• 4 łyżki masła
• 2 łyżki posiekanego koperku
• sok i paseczki skórki z cytryny
• pieprz
• sól

Etapy przyrządzania

1
Rybę oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem i przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz starta skórką z cytryny. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Umyte i pokrojone w krążki pory podsmażyć na maśle, wrzucić posiekany drobno koperek, lekko posolić i popieprzyć. Rybę kroimy w większą kostkę i łączymy z porem. Farsz przesypać na sito, aby pozbyć sie nadmiaru soku (ok. 20 min.) Ciasto francuskie rozwałkować, posypać delikatnie mąką i podzielić na dwie części, jedną trochę większą. Na mniejszej części ciasta ułożyć farsz i przykryć resztą ciasta. Brzegi posmarować jajem roztrzepanym z odrobiną wody i mocno skleić. Wierzch naciąć w kilku miejscach, posmarować jajkiem. Blachę wyłożyć pergaminem, ułożyć na niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, przez pierwsze 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, dalsze 20 minut odkryte. Jak tylko wierzch ciasta będzie miał złoty kolor, danie gotowe do podania na stół.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Michał Ska
Michał Ska
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (192)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher