|
||||||||||
Łosoś w cieście francuskimKrótki opis potrawyPrzepis wart wypróbowania. Łosoś w cieście francuskim to świetny pomysł na elegancki obiad.Potrzebne składniki 300 g filetów łososia pokrojonych w grubą kostkę 500 g mrożonego ciasta francuskiego 300 g białych części porów pokrojonych w paski 4 łyżki masła 2 łyżki posiekanego koperku sok i paseczki skórki z cytryny pieprz sól Etapy przyrządzania1
Rybę oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem i przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz starta skórką z cytryny. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Umyte i pokrojone w krążki pory podsmażyć na maśle, wrzucić posiekany drobno koperek, lekko posolić i popieprzyć. Rybę kroimy w większą kostkę i łączymy z porem. Farsz przesypać na sito, aby pozbyć sie nadmiaru soku (ok. 20 min.) Ciasto francuskie rozwałkować, posypać delikatnie mąką i podzielić na dwie części, jedną trochę większą. Na mniejszej części ciasta ułożyć farsz i przykryć resztą ciasta. Brzegi posmarować jajem roztrzepanym z odrobiną wody i mocno skleić.
Wierzch naciąć w kilku miejscach, posmarować jajkiem. Blachę wyłożyć pergaminem, ułożyć na niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, przez pierwsze 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, dalsze 20 minut odkryte. Jak tylko wierzch ciasta będzie miał złoty kolor, danie gotowe do podania na stół.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|