Nadziewane pomidory

Aktualna ocena: 0
dodany przez: WDK
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Przystawki
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Za zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.

Potrzebne składniki

• pomidor - 4 szt.
• anchois - 5 szt.
• natka pietruszki - 1 łyżka(i)
• bułka tarta - 2 łyżka(i)
• żółtko - 1 szt.
• olej - 2 łyżka(i)
• czosnek - 1/2

Etapy przyrządzania

1
Pomidory umyć i osuszyć. Ściąć wierzchy (mniej więcej w jednej trzeciej wysokości). Delikatnie wydrążyć miąższ, pozostawiając ścianki o grubości około 0,5 cm. Miąższ drobno posiekać, dodać zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, natkę pietruszki, żółtko, łyżkę oleju i 1-2 posiekane filety anchois. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Przygotowanym farszem napełnić pomidory. Ułożyć je w posmarowanym olejem żaroodpornym naczyniu. Piec przez mniej więcej 20 minut w temperaturze nie wyższej niż 200 stopni. Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić. Udekorować filetami anchois i opłukanym koperkiem.

Uwagi

Za zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: WDK
WDK
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (113)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher