Indyczka duszona

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ewa1257
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Czas przygotowania:
30 minut
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
średnio trudne
Koszt:
30 PLN
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Indyczka duszona w pomidorach i winie

Potrzebne składniki

• indyczka - 800 g
• cebula - 3 szt.
• tłuszcz - 2 łyżka(i)
• małe pomidorki - 300 g
• sos chili - 0,5 łyżeczka(i)
• czerwone wytrawne wino - 0,5 szkl.
• gałka muszkatołowa - 1 szczypta(y)
• goździki - 4 szt.
• zielona pietruszka - 3 szczypta(y)
• sól, pieprz - do smaku

Przydatne akcesoria

rondel

Etapy przyrządzania

1
Mięso z indyczki umyć, pokrajać na małe kawałki, posolić, obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, a na pozostałym tłuszczu usmażyć cebule.Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę, pokrajać w ćwiartki, wrzucić do cebuli, wymieszać i przełożyć do rondla z indyczką. Dodać przyprawy, ostry sos, 3 szklanki wrzącej wody, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 godz. Gdy mięso zmięknie, podlać winem i ponownie dusić.

Jak podawać?

przed podaniem posypać zieloną pietruszką - na pólmisku. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher