|
||||||||||
ZebraKrótki opis potrawySuper ciasto. Jest pyszne i bardzo łatwe nawet dla początkujących.Potrzebne składniki biała oranżada - 1 szkl. oliwa - 1 szkl. mąka - 3+2 łyżki szkl. cukier - 1 szkl. jajka - 5 szt. kakao - 2 łyżka(i) proszek do pieczenia - 2 łyżeczka(i) cukier waniliowy - 1 op. Etapy przyrządzania1
Jajka utrzeć z cukrem (zrobić kogel mogel), potem dodawać na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), oranżadę i oliwę - około 3-4 zmiany. Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części - do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (po około 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą.Piec około 1 godziny w temperaturze 160 stopni C przez 15 min, a następnie 180 st. Pod koniec planowanego czasu ciasto sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie suchy można odstawić do wystudzenia.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|