|
||||||||||
Tort rumowyKrótki opis potrawyklasyczny smakołykPotrzebne składniki CIASTO : masło lub margaryna - 250 g cukier - 250 g cukier waniliowy - 1 op. jaja - 6 szt. mondamina(delikatna mąka kukurydziana) - 100 g mąka - 150 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczka(i) do nasączenia rum KREM: mondamina - 45 g mleko - 1/2 l laska wanili - 1/2 szt. rum - 3-4 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Tłuszcz wyjąć z lodówki poczekać aż uzyska tem. pokojową i włożyć do wysokiej miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, 5 jaj i 1 białko.
Mąkę zmieszać z mondaminą i proszkiem do pieczenia, przesiać do miski.
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć. Najlepiej wykonać tę czynność ręcznym mikserem ustawionym na największą prędkość. Po około 2 min. masa zostanie utarta.
2
Posmarować tłuszczem tortownicę i wkładać do niej za każdym razem około 1/6 ciasta. Piec 10-20 min. w temperaturze 200-225 stopni na kolor żółtozłoty.
3
Cienkie placki pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie utrzeć mondaminę przeznaczoną na KREM z 1 żółtkiem i 4 łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i przekrojoną wzdłuż laską wanilii.
Zdjąć z kuchenki, dodać rozrobioną mondaminę, jeszcze raz krótko gotować.
Wyjąć laskę wanilii.
Ostudzić budyń.
Miękki tłuszcz ucierać, dodając łyżką na zmianę budyń i rum, aż do powstania jednorodnego, lekkiego kremu.
Ostudzone placki nasączyć rumem, posmarować kremem i ułożyć jeden na drugim.
Jak podawać?Przed podaniem tort posypać cukrem pudrem. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|