|
||||||||||
Makowe gofry z sałatką owocowąKrótki opis potrawyMakowe gofry z sałatką owocowąPotrzebne składniki 50 dag truskawek * 1 owoc mango, sok z 1 cytryny * 4 łyżki płynnego miodu, 15 dag masła 3 łyżki cukru * 2 torebki cukru waniliowego * 3 jajka, 25 dag mąki 1/2 torebki proszku do pieczenia * 5 dag maku * 35 dag śmietany kremówki * 2 łyżki cukru pudru Etapy przyrządzania1
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na połówki lub w plasterki. Mango obrać, miąższ odkroić od pestki i pokroić w kostkę. Przygotowane owoce przełożyć do salaterki, wymieszać z miodem i sokiem z cytryny, odstawić do lodówki. Przygotować ciasto: miękkie masło zmiksować z cukrem, szczyptą soli i 1 torebką cukru waniliowego. Nie przerywając ucierania, kolejno dodawać po 1 jajku. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, po łyżce dodawać do ciasta na przemian z 2/3 śmietany. Gofrownicę rozgrzać, kolejno wlewać porcje ciasta, piec na złoty kolor. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno z resztą cukru waniliowego, gorące gofry oprószyć cukrem pudrem, podawać z sałatka owocową i bita śmietaną.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|