Zupa cebulowa

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Zupy
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Zupa cebulowa

Potrzebne składniki

• 1 l bulionu
• 4 duże cebule
• 2 ząbki czosnku
• 80 g pokrojonego w cienkie plasterki ementalera
• 200 ml białego wytrawnego wina
• 3 łyżki masła
• 4 łyżki oliwy
• 1 bouquet garni
• 2 łyżki maki
•  sól, pieprz
• bułka na grzanki

Etapy przyrządzania

1
* bułka na grzanki Czosnek obrać i zmiażdzyć. Cebule obrać i drobno posiekać, nastepnie przesmażyć na złoto na silnie rozgrzanej mieszaninie masła i oliwy. Oproszyc mąką i smażyć dalej, póki również i maka sie nie zazłoci. Dodać wino i odparować na wolnym ogniu przez 5 min. Zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i bouquet garni. Zagotować, po czym gotować 1 godz na wolnym ogniu. Po ugotowaniu bouquet garni usunąć. Bułkę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Zupę przelać do 4 kamionkowych naczyń. Posypać grzankami, przykryć plasterkami sera i zapiekać w nagrzanym do temp. 200C piekarniku, aż do stopienia się sera.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher