Tort ananasowo-kokosowy

Aktualna ocena: 0
dodany przez: WDK
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Za zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.

Potrzebne składniki

• cukier - 1 szkl.
• maka pszenna - 1/2 szkl.
• maka ziemniaczana - 1/2 szkl.
• proszek do pieczenia - 1 op.
• ocet - 1 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
Biszkopt: Białka starannie oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodać cukier, żółtka, po łyżeczce octu i wody. Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać z masą jajeczną. Przełożyć ciasto do średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i piec około 45 min w średnio nagrzanym piekarniku. Wystudzić biszkopt i przekroić na 2 krążki. Poncz: Wszystkie składniki ponczu wymieszać i nasączyć krążki biszkoptu. Masa: Ananasy osaczyć, sok wlać do garnka i zagotować. Budyń rozprowadzić połową szklanki wody, wsypać cukier, wlać do wrzącego soku i mieszając chwilę gotować. Wystudzić. Masło utrzeć na puch i ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce zimnego budyniu. Wymieszać z pokrojonymi ananasami (kilka kawałków odłożyć do dekoracji). Połową masy przełożyć krążki, a pozostałą część rozsmarować na wierzchu. Beza kokosowa: Ubić białka na sztywną pianę i nadal ubijając wsypać cukier. Dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać i przełożyć masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec 20-25 min w temperaturze ok. 200°C (beza powinna się zrumienić). Gdy krążek bezowy wystygnie, ułożyć go na wierzchu tortu. Ochłodzony w lodówce tort tuż przed podaniem udekorować bitą śmietaną i kawałkami ananasa.

Jak podawać?

-- PONCZ DO NASĄCZANIA: 3/4 szklanki wody -- przegotowanej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru aromat rumowy -- kilka kropli, można go zastąpić kieliszkiem rumu -- MASA : 1 kostka masła 1 torebka budyniu waniliowego -- (bez cukru) 4 szt żółtek 1 łyżka cukru 1 puszka ananasa -- BEZA KOKOSOWA: 4 szt białek 1 szklanka cukru pudru 5 dag wiórków kokosowych śmietana w sprayu -- lub bita ananas -- kilka kawałków do dekoracji

Uwagi

Za zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: WDK
WDK
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (113)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher