|
||||||||||
Wyborny sernik z gruszkamiKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki maka - 3 szkl. cukier - 1 szkl. masło - 25 dag żółtko - 3 szt. proszek do pieczenia - 2 łyżeczka(i) Etapy przyrządzania1
Mąkę przesiać, wymię szać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier, zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części, zawinąć w folię i na 30 min włożyć do zamrażalnika. Rodzynki zalać wrzątkiem, po kilku minutach starannie osaczyć i osuszyć. Masło utrzeć na puszystą masę. Z żółtek i połowy cukru utrzeć kogel-mogel. Dodać do trzykrotnie zmielonego sera, wsypać kaszę i budyń lub mąkę kartoflaną, wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek z dodatkiem reszty cukru, rodzynki, posiekaną skórkę pomarańczową Prospona, aromat i wymieszać. Na dużą formę posypaną mąką zetrzeć jedną porcję schłodzonego ciasta, równomiernie rozłożyć, przykryć połową masy serowej, a na niej w odstępach ułożyć pokrojone na ćwiartki owoce i przykryć je pozostałym serem. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić sernik do piekarnika i piec ok. godziny w 19O°C.
Jak podawać?-- Masa serowa: 1 kg sera białego -- tłustego 15 dag masła 3 szt żółtek 6 szt białek 1 łyżka kaszy mannej 1 łyżka budyniu waniliowego -- niesłodzonego, w proszku; ewentualnie mąka ziemniaczana 1 szklanka cukru 6 szt gruszek -- z puszki 1 szklanka bakalii 1 fiolka aromatu waniliowegoUwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|