Faworki domowe

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Faworki domowe

Potrzebne składniki

• 2 szklanki mąki, jajo, 2-3 żółtka, 2 łyżki miękkiego masła,
• 1/3 szklanki śmietany, 2 łyżki cukru pudru, łyżka octu 6-proc. albo 2 łyżki rumu lub winiaku
• szczypta soli, po 40 dag smalcu i oleju do smażenia, cukier puder i cukier waniliowy do posypania.

Etapy przyrządzania

1
Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu lub alkoholu zagnieść ciasto tak twarde jak na pierogi. Zagniatać, aż wytworzą się w nim pęcherzyki powietrza, a potem odstawić na 1-2 godz. Następnie ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić na ukośne pasy długości 10-12 cm i szerokości 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku, jeden koniec paska przewlec przez otwór. Wkładać faworki na mocno rozgrzany tłuszcz /jego powierzchnia powinna lekko drgać, ale nie powinien dymić/. Gdy się zrumienią, przewracać je na drugą stronę. Po usmażeniu układać na bibule lub papierowym ręczniku, by ociekły z tłuszczu. Rozkładać faworki warstwami na półmiskach i oprószać przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher