|
||||||||||
Faworki domoweKrótki opis potrawyFaworki domowePotrzebne składniki 2 szklanki mąki, jajo, 2-3 żółtka, 2 łyżki miękkiego masła, 1/3 szklanki śmietany, 2 łyżki cukru pudru, łyżka octu 6-proc. albo 2 łyżki rumu lub winiaku szczypta soli, po 40 dag smalcu i oleju do smażenia, cukier puder i cukier waniliowy do posypania. Etapy przyrządzania1
Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu lub alkoholu zagnieść ciasto tak twarde jak na pierogi. Zagniatać, aż wytworzą się w nim pęcherzyki powietrza, a potem odstawić na 1-2 godz. Następnie ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić na ukośne pasy długości 10-12 cm i szerokości 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku, jeden koniec paska przewlec przez otwór. Wkładać faworki na mocno rozgrzany tłuszcz /jego powierzchnia powinna lekko drgać, ale nie powinien dymić/. Gdy się zrumienią, przewracać je na drugą stronę.
Po usmażeniu układać na bibule lub papierowym ręczniku, by ociekły z tłuszczu. Rozkładać faworki warstwami na półmiskach i oprószać przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|