Keks angielski

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Keks angielski

Potrzebne składniki

• 300 g mąki, 200 g masła, 150 g cukru pudru
• 4 jajka, 100 g rodzynek, 50 g migdałów bez skórki
• 50 g fig, 50 g daktyli, 50 ml rumu,
• 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 15 g proszku do pieczenia.

Etapy przyrządzania

1
Rodzynki moczymy w rumie przez 15 minut i osaczamy. Daktyle kroimy i usuwamy z nich pestki. Figi, migdały i skórkę pomarańczową drobno kroimy, razem z rodzynkami wrzucamy do torebki z 3 łyżkami mąki, potrząsając torebką, obtaczamy bakalie w mące i otrząsamy je z nadmiaru mąki na sicie. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy całą pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, bakalie, pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i nacinamy wzdłuż nożem umoczonym w roztopionym maśle. Pieczemy 1 godzinę i 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu keks wyjmujemy z formy razem z papierem do pieczenia. Papier usuwamy dopiero przed podaniem.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher