|
||||||||||
Cytrynowe ciasteczkaKrótki opis potrawydobrePotrzebne składniki mąka - 2 szkl. cukier - 1 szkl. olejek cytrynowy do ciast - 1 łyżeczka(i) cytryna - 1 szt. sód - 1 łyżeczka(i) masło - 1 kostka(i) kwaśna śmietana - 1 łyżka(i) cukier puder - 1/2 szkl. kandyzowana skórka cytrynowa - 2 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Miękkie masło połączyć z cukrem, śmietaną i sodą na pulchną masę. Dodać otartą skórkę i olejek cytrynowy. Cały czas zagniatając, dodać mąkę. Powstanie gładkie ciasto o intensywnym cytrynowym zapachu. Ulepić z niego kulki o średnicy 2 cm, każdą spłaszczyć w dłoniach. Ciasteczka piec 12-15 minut w temperaturze 175C, aż będą złociste. W tym czasie przygotować lukier: małej miseczce utrzeć, najlepiej drewnianą łyżką, cukier puder z dwoma łyżeczkami soku z cytryny. Polać nim ostudzone ciasteczka i posypać drobno pokrojoną kandyzowaną skórką cytrynową.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|