Cytrynowe ciasteczka

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Aneczka
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

dobre

Potrzebne składniki

• mąka - 2 szkl.
• cukier - 1 szkl.
• olejek cytrynowy do ciast - 1 łyżeczka(i)
• cytryna - 1 szt.
• sód - 1 łyżeczka(i)
• masło - 1 kostka(i)
• kwaśna śmietana - 1 łyżka(i)
• cukier puder - 1/2 szkl.
• kandyzowana skórka cytrynowa - 2 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Miękkie masło połączyć z cukrem, śmietaną i sodą na pulchną masę. Dodać otartą skórkę i olejek cytrynowy. Cały czas zagniatając, dodać mąkę. Powstanie gładkie ciasto o intensywnym cytrynowym zapachu. Ulepić z niego kulki o średnicy 2 cm, każdą spłaszczyć w dłoniach. Ciasteczka piec 12-15 minut w temperaturze 175C, aż będą złociste. W tym czasie przygotować lukier: małej miseczce utrzeć, najlepiej drewnianą łyżką, cukier puder z dwoma łyżeczkami soku z cytryny. Polać nim ostudzone ciasteczka i posypać drobno pokrojoną kandyzowaną skórką cytrynową.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher