|
||||||||||
Kurczak nadziewany pieczarkamiKrótki opis potrawyKurczak nadziewany pieczarkamiPotrzebne składniki 1 kurczak (ok. 1,20 kg). 2 łyżeczki soli trochę przyprawy myśliwskiej, 40 dag pieczarek 10 dag tłuszczu, 4 ząbki czosnku Etapy przyrządzania1
Sprawionego i opłukanego kurczaka natrzeć dokładnie solą i przyprawą wewnątrz i z zewnątrz, piersi i udka naszpikować połówkami czosnku i pozostawić. Pieczarki umyć, obrać i w całości włożyć na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz (1 łyżka), posolić i smażyć do odparowania soku.
Nałożyć pieczarki do środka tuszki kurczaka, zaszyć. Ułożyć na blaszce do pieczenia, podkładając tłuszcz i podlewając trochę wody. Wstawić do dość mocno nagrzanego piekarnika (220°C), piec ok. 1 godz., często podlewając sosem i jeśli trzeba dolewając po trochu wody. Kurczaka można upiec w folii aluminiowej, którą należy przedtem posmarować tłuszczem.
Przed dopieczeniem sprawdzić, wbijając widelec poprzez folię w udko, a gdy mięso jest miękkie odwinąć z wierzchu, tworząc łódeczkę z folii i jeszcze na 10 min. pozostawić w piekarniku, wzmacniając ogień, by się zrumieniło. Podać z ziemniakami i sałatą lub inną surówką.
Wasze komentarze (2)Powinno być pyszne - dzięki za przepis , spróbuje. autor: Anonim dodany dnia 2010-11-07 08:25:28 |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|
a to się da w ogóle zjeść??
autor: Anonim dodany dnia 2010-07-02 14:55:45