|
||||||||||
Karp na niebieskoKrótki opis potrawyjest to ryba na niebieskoPotrzebne składniki karp - 1 smietana kremowka - 1 kostki masla - 0.5 lyzki tartego chrzanu - 3 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego - 5 sol - 10 g cukier - 10 g plaster cytryny - 1 Etapy przyrządzania1
Karpia dokładnie umyć od środka. Na zewnątrz tylko krótko opłukać tak, aby nie uszkodzić skóry i śluzu. Do wnętrza ryby włożyć filiżankę (dnem do góry). Ocet zagotować, polać nim karpia (jego skóra zabarwi się wtedy na niebiesko). Cebulę pokroić w krążki. Do rondla wlać 2 l wody, osolić ją, dodać cebulę, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, zagotować. Karpia umieścić na drucianej podkładce lub sitku i włożyć do wywaru (ryba nie powinna dotykać dna rondla). Podgrzewać 30 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Ryba jest gotowa, gdy płetwa grzbietowa daje się łatwo oddzielić. Śmietanę ubić, wymieszać z chrzanem, doprawić solą i cukrem. Karpia przełożyć na półmisek, udekorować śmietaną i plasterkami cytryny. Masło stopić, przelać do sosjerki, serwować do ryby.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|