|
||||||||||
Jabłka w karmeluKrótki opis potrawymmm.Potrzebne składniki twarde jabłka - 3 szt. mąka - 6 łyżka(i) białko mąka ziemniaczana - 3 łyżka(i) cukier - 1/2 szkl. jasne piwo - 1 szkl. masło - 1 czubata łyżka(i) olej do głębokiego smażenia Etapy przyrządzania1
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i lekko oprószyć mąką. W misce ubić białko, wymieszać z obiema mąkami i piwem. Na patelni rozgrzać olej. Ćwiartki jabłek zanurzać w cieście, wkładać do gorącego tłuszczu. Smażyć równomiernie ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjąć, osaczyć z nadmiaru tłuszczu.
W rondelku stopić masło z dwiema łyżkami wody i z cukrem. Nie mieszać, jedynie co pewien czas potrząsać rondelkiem. Gdy z cukru zrobi się karmel, zanurzać w nim usmażone jabłka i natychmiast każde wkładać (na chwilkę) do lodowatej wody, aby karmel stwardniał.
Jabłka można też usmażyć we frytkownicy
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|