Jabłka w karmelu

Aktualna ocena: 0
dodany przez: russet
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

mmm.

Potrzebne składniki

• twarde jabłka - 3 szt.
• mąka - 6 łyżka(i)
• białko
• mąka ziemniaczana - 3 łyżka(i)
• cukier - 1/2 szkl.
• jasne piwo - 1 szkl.
• masło - 1 czubata łyżka(i)
• olej do głębokiego smażenia

Etapy przyrządzania

1
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i lekko oprószyć mąką. W misce ubić białko, wymieszać z obiema mąkami i piwem. Na patelni rozgrzać olej. Ćwiartki jabłek zanurzać w cieście, wkładać do gorącego tłuszczu. Smażyć równomiernie ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjąć, osaczyć z nadmiaru tłuszczu. W rondelku stopić masło z dwiema łyżkami wody i z cukrem. Nie mieszać, jedynie co pewien czas potrząsać rondelkiem. Gdy z cukru zrobi się karmel, zanurzać w nim usmażone jabłka i natychmiast każde wkładać (na chwilkę) do lodowatej wody, aby karmel stwardniał. Jabłka można też usmażyć we frytkownicy
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher