|
||||||||||
Ryżowa zapiekanka z boczkiemKrótki opis potrawyRyżowa zapiekanka z boczkiemPotrzebne składniki ryż - 150 dag wędzony boczek - 40 g cebula - 1 szt. czosnek - 3 pomidory - 2 szt. żółty ser - 10 dag rosół - 1 szkl. śmietana 18 % - 4 łyżka(i) majeranek - szczypta(y) sól - szczypta(y) pieprz - szczypta(y) ketchup - 1 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Ryż wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut i studzimy. Boczek kroimy w kostkę i zrumieniamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę z czosnkiem dodajemy do boczku i razem smażymy. Studzimy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Żółty ser zcieramy na tarce o dużych oczkach.
2
Do dużej miski przekładamy ryż, zrumieniony boczek, pomidory wraz z sokiem i starty ser. Do tego dodajemy rosół, śmietanę i majeranek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania.
3
Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 °C. Gorącą zapiekankę polewamy ketchupem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|