|
||||||||||
Letnia zupa kalafiorowa babcinaKrótki opis potrawyPół dużego kalafiora - 5 marchewek - 3-4 skrzydełka drobiowe - 2 kostki rosołowe - 4 ziemniaki - pietruszka, seler (korzenie i nać) - przyprawa typu vegeta - sól, pieprz - 5-6 łyżek śmietany - 2 łyżki mąkiPotrzebne składniki ziemiaki - 4 szt. marchewka - 5 szt. Etapy przyrządzania1
Do garnka wlać ok. 2 litry wody (tak, żeby woda stanowiła połowę zawartości garnka), wrzucić opłukane skrzydełka i postawić na niewielkim gazie. W tym czasie oczyścić kalafior, podzielić na różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Warzywa dorzucić do zupy. Trochę pietruszki obrać, pokroić w plastry i też dodać, a kawałek selera obrać i wrzucić w całości. Kilka gałązek naci selera umyć i też dorzucić w całości. Gdy warzywa nieco rozmiękną, wrzucić kostki rosołowe, posolić i popieprzyć, ewentualnie dodać innych przypraw. Gdy skrzydełka będą już miękkie, wyjąć, ostudzić i użyć do drugiego dania, a gałązki selera tak jak i korzeń – wyjąć z zupy i wyrzucić (chyba, że ktoś lubi zjeść). Tak przygotowaną zupkę zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną. Posypać natką pietruszki.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|