|
||||||||||
JESIENNA SALATKA Z CYKORIIKrótki opis potrawydla fanów cykoriiPotrzebne składniki 300 g cykorii 1 winne jabłko 1 różowy grejpfrut 2 pomarańcze 1 łyżka soku cytrynowego 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich 1 łyżka rodzynków kilka migdałów 3 łyżki oliwy łyżka soku cytrynowego łyżeczka cukru sól. Etapy przyrządzania1
Cykorie oczyszczamy, odcinamy gorzki miąższ u nasady korzenia, szybko myjemy, osączamy, dzielimy na pojedyncze listki. Każdy listki przecinamy na pol. Wszystkie owoce myjemy. Jabłko kroimy na 16 części, usuwamy pestki, skrapiamy sokiem cytrynowym by nie ściemniało. Pomarańcze i grejpfrut obieramy i wycinamy cząstki. Rodzynki myjemy, namaczamy w przegotowanej wodzie. Migdały sparzamy, obieramy ze skorki. Orzechy kruszymy. Przygotować sos. Rozcieramy cukier i sól z sokiem cytrynowym. Dodajemy oliwę, mieszamy. Do sosu dodajemy osaczone rodzynki i pokruszone orzechy. Do salaterki wkładamy cykorie, jabłka, cząstki pomarańczy i grejpfruta. Mieszamy, zalewamy sosem, wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy migdałami.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|