|
||||||||||
Klops z drobiu gotowany w papryceKrótki opis potrawyNiskokaloryczne daniePotrzebne składniki 50 dag udek drobiowych 2 białka 20 dag cebula łyżka koperku 3 łyżki natki pietruszki łyżka estragonu łyżka bazylii ostra papryka w proszku w proszku sól pieprz Etapy przyrządzania1
Udka umyć, osuszyć. Mięso odkroić od kości i zmielić w maszynce.
2
Połowę cebuli obrać, opłukać i utrzeć na tarce z dużymi otworami, następnie posolić i podgrzewać do czasu, aż zacznie lekko żółknąć.
3
Cebulę dodać do masy mięsnej, dodając jednocześnie białka i koperek z pietruszką. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
4
Z tak przygotowanej masy uformować wałek na desce zwilżonej wodą, owinąć gazą i obwiązać nitką tak jak baleron.
5
Paprykę umyć, pokroić i oczyścić z nasion. Po wyjęciu szypułek pokroić ją w plastry typu makaronik.
6
Pozostałą cebulę obrać, opłukać i pokroić w piórka, po czym wymieszać z papryką i dodać do niej pokrojony już czosnek.
7
Mięso włożyć do garnka z wrzącą wodą, osolić i dodać paprykę z cebulą wraz z nieco ostrą papryką w proszku.
8
Gotować pod przykryciem ok. 30 minut. Ugotowany klops wyjąć z garnka i zdjąć gazę. Klops pokroić w poprzek na porcje.
9
Ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć gotowaną papryką z cebulą, posypać posiekaną zieleniną i lekko oprószyć ostrą papryką.
Jak podawać?Podawać z dodatkiem ziemniaków puree i z kalafiorem lub brokułami.Uwagitarka, nóż, drewniana łyżka, maszynka do mielenia mięsa Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|