|
||||||||||
Sernik z brzoskwiniamiKrótki opis potrawyextra delikatny serniczek na letni podwieczorekPotrzebne składniki na ciasto: 15 dag mąki 2 łyżki kakao 10 dag masła 5 dag cukru łyżka śmietany żółtko szczypta soli na masę: 75 dag twarogu 5 dag masła 6 jajek szklanka cukru pudru cukier waniliowy kilka moreli lub brzoskwiń z puszki Przydatne akcesoriamaszynka do mielenia, nóż, mikser, wałek, tortownica, widelec, łyżka, tarkaEtapy przyrządzania1
Masło posiekać z mąką i cukrem. Dodać śmietanę, żółtko i szczyptę soli, wymieszać.
2
Odłożyć 1/4 masy. Do pozostałej dodać kakao, wyrobić. Ze składników bez kakao też zarobić ciast.
3
Ciasta schłodzić. Na masę ser przepuścić 2 razy przez maszynkę. Zmiksować z masłem.
4
Żółtka ubić z cukrem pudrem i waniliowym. Dodawać do niej stopniowo twaróg, dokładnie połączyć. Delikatnie wymieszać z pianą z białek i kawałkami moreli.
5
Z ciemnego ciasta odłożyć 1/4. Resztę rozwałkować na dość cienki placek, wyłożyć nim dno tortownicy. Ponakłuwać widelcem. Piec około 10 minut w 200ºC.
6
Na ciasto wyłożyć masę serową. Posypać pozostałym, startym ciastem ciemnym i jasnym. Sernik piec godzinę w 180ºC.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|