|
||||||||||
Ratatuja nicejskaKrótki opis potrawyratatuja nicejskaPotrzebne składniki młode cukinie - 3 szt. małe bakłażany - 3 szt. kolorowe papryki - 3 szt. cebule - 2 szt. pomidory - 6 szt. ząbki czosnku - 3-4 oliwa - 5-6 łyżka(i) wiórki parmezanu - 3-4 łyżka(i) tymianek, bazylia, sól, pieprz Etapy przyrządzania1
1. Warzywa umyć. z cukinii i z bakłażan odciąć końce i bez obierania pokroić w plasterki. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Strąki papryki oczyścić z pestek, pokroić w krótkie paseczki.
2
2. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na cząstki. ząbki czosnku obrać, rozgnieść. W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Obsmażyć bakłażany, potem włożyć paprykę, cebulę, pomidory i na końcu cukinię i czosnek. Całość przyprawić posiekanymi ziołami, solą oraz pieprzem. Dusić na małym ogniu około 30 minut. Posypać wiórkami sera.
Jak podawać?Podawać na gorąco, do pieczeni, smażonego drobiu, duszonej ryby lub omletów. Ratatuję można także serwować na zimno. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|