|
||||||||||
Kotlety z kurczaka w sezamieKrótki opis potrawyna rodzinny obiadPotrzebne składniki 75 dag mięsa z piersi kurczaka 2 łyżki miodu cytryna pól szklanki sezamu olej do smażenia i panierowania mięsa biały zmielony pieprz, sól Etapy przyrządzania1
Mięso z piersi kurczaka opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić na niezbyt grube plastry. Lekko rozbić dłonią albo tłuczkiem, każdą porcję posolić i oprószyć białym pieprzem. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
2
Miód połączyć z 2 łyżkami oleju i sokiem wyciśniętym z cytryny, starannie wymieszać, dokładnie posmarować każdy plasterek mięsa.
3
Włożyć do miski, przykryć, ponownie odstawić na kilka minut w chłodne miejsce, osączyć z wytworzonej zalewy.
4
Każdą porcję mięsa obtoczyć delikatnie w sezamowych ziarnach, położyć na dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu.
5
Smażyć z obu stron na średnim ogniu, uważając, by ziarna sezamu się nie spaliły. Zdjąć z patelni, od razu podawać.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|