Pizza stone

Aktualna ocena: 0
dodany przez: avril
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

najpopularniejszy przepis na dobrą pizzę

Potrzebne składniki

• 1 kg mąki pszennej
• 1 łyżka stołowa cukru
• 1,5 łyżeczki soli
• 50 ml oleju
• 0,5 litra letniej wody
• 4 pomidory
• 2 dag drożdży
• 0,5 kg żółtego sera
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• oregano

Etapy przyrządzania

1
Drożdże i cukier zalać wodą. Dodać sól i dobrze wymieszać.
2
Do rozczynu wsypać mąkę i wyrabiać przez około 5 minut. Po tym czasie do ciasta dolać olej i wyrabiać aż będzie odchodziło od ręki.
3
Przygotowane ciasto uformować w kulki około 20 dag, spryskać wodą, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
4
Z kulek uformować spody, posmarowac oliwą z oliwek, posypac oregano, ułożyć plastry pomidorów i posypać startym serem.
5
Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku około 20 minut.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher