|
||||||||||
Wątróbka palce lizaćKrótki opis potrawySmaczne i tanie:-)Potrzebne składniki wątróbka drobiowa - 40 dag mąka - 15 dag cebula - 4-5 szt. ryż - 1-2 op. groszek lub kukurydza - 1 puszka(i) pieprz sól - szczypta(y) czosnek - 2 ząbek(ząbki) śmietana - 4-5 łyżka(i) majonez - 4-5 łyżka(i) olej - 1/2 szkl. Przydatne akcesoria2 patelnie,nóż,sito, łyżki, garnek,miseczka,papierowe ręczniki i talerze :-)Etapy przyrządzania1
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, gdy ostygnie dodajemy groszek lub kukurydzę wedle uznania!
2
Wątróbkę oczyścić i dokładnie umyć na sicie, osuszyć papierowym ręcznikiem,po czym panierować w mące, następnie wrzucić na rozgrzany olej,co jakiś czas obrócić.
3
Następnie przygotować cebule, obrać,i na połówki, pokroić w pół księżyce ,po czym wrzucamy na rozgrzany olej i dodajemy przyprawy (sól i pieprz)jak ktoś lubi można dodać maggi i wegete. Gdy cebulka będzie już przysmażona wrzucamy ją do wątróbki,wymieszać .
4
Czas na sos : Majonez i śmietanę łączymy w miseczce i dodajemy przyprawy (sól pieprz) oraz wgniatamy ząbki czosnku,wymieszać i gotowe.
5
Bierzemy małą miseczkę, nakładamy do pełna ryżu, po czym odbijamy na talerzu tak by powstał kopiec, następnie polewamy sosem i dookoła posypujemy wątróbką z cebulą. Życzę smacznego!!!!
Jak podawać?Bierzemy małą miseczkę, nakładamy do pełna ryżu, po czym odbijamy na talerzu tak by powstał kopiec, następnie polewamy sosem i dookoła posypujemy wątróbką z cebulą. Życzę smacznego!!!!UwagiWątróbki nie solimy podczas smażenia gdyż stwardnieje dopiero na talerzu! Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (1)Dodaj komentarz Powrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|
bardzo fajny przepis,rodzinka była zachwycona :)
autor: dub_noise dodany dnia 2008-07-17 14:24:52