|
||||||||||
Ziołowe ptysie z kurkamiKrótki opis potrawydanie dla smakoszyPotrzebne składniki ptysie: pęczek natki 4 jajka 5 dag smalcu 17 dag mąki sól farsz: 20 kurek 30 dag szynki cebula 5 dag masła 4 dag mąki szklanka mleka 25 ml śmietany kremówki sól, biały pieprz Etapy przyrządzania1
Przygotować ciasto ptysiowe: zagotować szklankę wody z 1/4 łyżeczki soli i smalcem.
Zdjąć z ognia, wsypać mąkę, ucierać, aż powstanie jednolite ciasto.
Kolejno wbijać jajka, mieszać, aż masa będzie lśniąca.
Wymieszać z posiekaną natką.
Ciasto nakładać na blachę, upiec ptysie w temperaturze 200ºC (30 minut).
2
Przygotować farsz: na łyżce masła usmażyć grzyby i posiekaną cebulę, przyprawić.
Zasmażyć resztę masła z mąką, wlać mleko i śmietanę.
Wrzucić pokrojoną szynkę i kurki, podgrzewać jeszcze przez chwilę.
Ptysie przekroić, nafaszerować i od razu podawać.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|