|
||||||||||
Zakąska z pomidorów po staropolsku.Krótki opis potrawyPotrawa dobra na każdą okazjePotrzebne składniki duże,jędrne pomidory - 6 szt. świeże ogórki - 3 szt. słodkie cebulki(szalotki) - 6 szt. lekko kwaśna kremówki - 1 szkl. liście sałaty zielenina ocet ziołowy - 3 łyżka(i) niegazowana woda stołowa - 3 łyżka(i) cukier - 1 czubata łyżka(i) sól mielony pieprz - 1/2 łyżeczka(i) Etapy przyrządzania1
Składniki zalewy(3 łyżki octu ziołowego,3 łyżki niegazowanej wody stołowej,czubata łyżka cukru,sól,1/2 łyżeczki mielonego pieprzu) zagotowujemy,dodajemy posiekane cebulki,od razu zdejmujemy z ognia,pdstawiamy do wychłodzenia.
2
Ogórki obieramy,kroimy w niezbyt cienkie plasterki,układamy na spodzie salaterki,na wierzchu kładziemy plasterki obranych ze skórki pomidorów,całość zalewamy zimną zalewą,przykrywamy,odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce.
3
Na półmisku rozkładamy liście sałaty,na nich odsączoną z zalewy sałatkę,wierzch przykrywamy ubitą śmietaną,całość opruszamy zieleniną.
Jak podawać?Podajemy zaraz po przygotowaniu. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|