Herbaciane tiramisu z truskawkami

Aktualna ocena: 5.00 Oceniła 1 osoba
dodany przez: _shakira_
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

niezbyt trudny wykwintny deser

Potrzebne składniki

• jajka - 4 sztuki
• cukier - 20 dag
• serek mascarpone - 20 dag
• mocna, ostudzona herbata - 1 szkl.
• dobry alkohol-rum, brandy, whisky - 2 łyżka(i)
• biszkopty - 1 op.
• cukier waniliowy - jedna mała torebka
• truskawki - ok. 30 dag

Etapy przyrządzania

1
Jajka sparzyć wrzątkiem i szybko ostudzić. Oddzielić żółtka od białek Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i gładką masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z żółtkami i serkiem.
2
Do herbaty dodać alkohol, zamieszać. Biszkopty maczać w herbaciei układać w pucharkach na przemian z masą serowo-jajeczną (na wierzchu powinna być masa). Wstawić na jedną godzinę do lodówki.
3
Truskawki umyć i po oczyszczeniu z szypułek starannie osączyć na papierowym ręczniku. Udekorować nimi tiramisu w pucharkach.

Jak podawać?

W pucharkach.

Uwagi

Najlepsza będzie truskawkowa herbata. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher