De volaille czyli wyrolowany kurczak

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Mike_THE_GR8
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Z drobiem
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
średnio trudne
Koszt:
16 PLN
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Klasyczne danie czyli filet de volaille, tym razem w wersji z masłem czosnkowym.

Potrzebne składniki

• filet z kurczaka - 1 szt.
• masło - 25 g
• czosnek - 2
• bułka tarta
• mąka
• jajka - 2-3 szt.
• pieprz
• sól
• chilli/papryka
• olej - 1-1,5 l

Przydatne akcesoria

Deska, tłuczek do mięsa, głęboki garnek najlepiej z sitkiem do smażenia frytek lub frytkownica, nóż, 3 talerze płaskie i jeden głęboki, miseczka do przygotowania masła czosnkowego.

Etapy przyrządzania

1
Filet z kurczaka oprawić, umyć.
2
Następnie mięso rozbić (nie za cienko, żeby mięso nie popękało). Jeśli filety są duże, przekroić na pół, inaczej wyjdzie gigant.
3
Masło wrzucić do miseczki, wycisnąć przygotowane ząbki czosnku i rozmieszać - tak, aby powstała jednolita masa.
4
Przygotowane filety przyprawić solą, pieprzem, chilli, następnie ułożyć pasek z przygotowanego masła tak jak na zdjęciu.
5
Mięso zrolować tak, aby masło znalazło się w środku. Kształt pożądany: rulon grubszy w środku, cieńszy przy końcach. Obtoczyć go w mące, następnie w rozbitym jajku, bułce tartej, ponownie w jajku i bułce. Warstwa panierki musi być gruba, aby masło które rozpuści się w czasie smażenia nie wypłynęło.
6
W garnku (lub frytkownicy) rozgrzać olej, po rozgrzaniu wrzucić mięso i smażyć około 5-7 minut - do równomiernego zbrązowienia panierki ze wszystkich stron.
7
Po usmażeniu odłożyć na chwilę na ręcznik papierowy, żeby odsączyć olej. Podawać na gorąco.

Jak podawać?

Na gorąco, z frytkami lub ziemniakami. Zimne piwo do popicia poprawi smak :)

Uwagi

Zamiast masła czosnkowego możńa dać samo masło. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher