|
||||||||||
Pieczeń cielęcaKrótki opis potrawyPotrawa dobra na każdą okazje.Potrzebne składniki cielencina od kulki - 80 dag kawałek świeżej,zmrożonej słoniny - 5 dag cytryna sól szklanka śmietany oliwa - 3 łyżka(i) masło - 1/4 kostka(i) mąka - 1 łyżeczka(i) mleko - 2 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Słoninę kroimy w zgrabne słupki,oprószamy solą.
2
Cielęcine obieramy z błony,szpikujemy słoniną, nacieramy solą,wcieramy sok z cytryny,układamy ściśle w salaterce,przykrywamy,trzymamy w chłodnym miejscu do następnego dnia.
3
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę,dodajemy połowę masła.
4
Gdy tłuszcz będzie gorący,rumienimy cielęcinę ze wszystkich stron,zmniejszamy ogień,dodajemy pozostałe masło i dopiekamy,aż mięso będzie miękkie.
5
Gotową pieczeń wyjmujemy na metalowy półmisek,kroimy w poprzek włókien w zgrabne plastry,trzymamy w cieple.
6
Przygotowujemy sos: w mleku rozprowadzamy mąkę,gdy znikną grudki,łączymy ze śmietaną.
7
Pozostały spod pieczeni tłuszcz podgrzewamy,zalewamy śmietaną,zagotowujemy,trzymamy na ogniu przez 2 minuty, by mąka straciła smak surowizny,gdy trzeba,delikatnie doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
8
Gorącym sosem zalewamy porcję mięsa,wstawiamy na 5 minut ( nie dłużej ) do gorącego piekarnika.
Jak podawać?Podajemy z grubym,domowym makaronem lub z kładzionymi kluskami. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|