|
||||||||||
Skrzydełka diabelsko ostreKrótki opis potrawyBardzo ostre, super smaczne skrzydełka. Świetne na grilla ale i z piekarnika smakują wyśmienicie. Dla odważnych podniebień;)Potrzebne składniki Skrzydełka - 1 kg Miód - 2 łyżka(i) Sos sojowy - 1/2 szkl. Pieprz cayenne - 1 łyżeczka(i) Papryka ostra - 1 łyżka(i) Wódka lub spirytus - 1 lub 1/2 łyżka(i) Czosnek - 4 Etapy przyrządzania1
Skrzydełka myjemy, osuszamy i odcinamy lotki.
2
Przygotowujemy marynatę: do dużego naczynia wlewamy składniki płynne i przyprawy. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Wszystko dokładnie łączymy.
3
Do marynaty wkładamy skrzydełka, mieszamy. Odstawiamy na 2-3h do lodówki.
4
Po wyjęciu z marynaty skrzydełka układamy na ruszcie, nastawiamy piekarnik na 160 st. i pieczemy 40 minut. Podczas pieczenia mięso co jakiś czas smarujemy pozostałą marynatą. Kolejne 10-15 min. pieczemy w temp. 200 z termoobiegiem.
Po takim pobycie w piekarniku mięso powinno z łatwością odchodzić od kości.
Jak podawać?Z sałatką, z frytkami lub ziemniakami pieczonymi. Koniecznie z sosem np. tzatziki. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|