Pierogi z fetą i kurczakiem

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Przystawki
Czas przygotowania:
30 minut
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pierogi w nieco innym wydaniu. Ciasto jak na pizzę a nadzienie z sera feta i kurczaka.

Potrzebne składniki

• Mąka pszenna - 2 szklanki
• Oliwa - 3 łyżki
• Sól - szczypta
• Drożdże - 5 dag
• Ciepła woda - ok. szklanki
• Filety z kurczaka - 2 szt.
• Feta np. Mlekovita - 1 op.
• Przyprawy do kurczaka/ ulubione zioła
• Tłuszcz do smażenia

Etapy przyrządzania

1
Drożdże zasypujemy płaską łyżeczką cukru, czekamy aż się rozpuszczą. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy oliwę, lekko mieszamy, wlewamy drożdże i wodę w takiej ilości, aby ciasto było miękkie, ale nie za rzadkie. Wyrabiamy ręcznie bądź mikserem. Odstawiamy.
2
Umyte i osuszone filety kroimy na małe kawałki. Obtaczamy w przyprawie do kurczaka (niewielka ilość wystarczy) lub w ulubionych ziołach. Smażymy bez tłuszczu lub na łyżce masła albo grillujemy. Kiedy mięso będzie w środku białe kroimy na drobne kawałki. Kurczaka mieszamy z rozdrobnioną fetą.
3
Ciasto drożdżowe wałkujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Dużym kubkiem wykrawamy kółka. Na każde kładziemy nadzienie i zlepiamy. Tak przygotowane pierogi pieczemy na blasze w piekarniku, w 180 st. 15 min. na termoobiegu. Wierzch pierogów musi się zarumienić.

Jak podawać?

Jako przystawka. Może być również jako danie główne. Najlepiej smakują na ciepło. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher