|
||||||||||
BABKA RUMOWO-MIGDAŁOWAKrótki opis potrawySamcznegoPotrzebne składniki mąka - 280 g cukier puder - 120 g miękkie masło - 120 g jajka - 4 szt. cukier waniliowy - 1 op. proszek do pieczenia - 1/2 op. rum - 3-4 łyżka(i) mleko - troche płatki migdałowe - 2 łyżka(i) margaryna do wysmarowania formy Etapy przyrządzania1
1.). Rozbić jajka,oddzielając żółtka od białek.
2
2.). Białka ubić na sztywną pianę i odstawić.
3
3.). Masło utrzeć na krem,ciągle ucierając dodawać po 1 żółtku,po łyżce cukru,cukier waniliowy i na koniec po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
4
4.). W zależności od potrzeb domieszać trochę mleka,aby ciasto było lśniące.
5
5.). Ciasto przyprawić rumem, a na końcu dodać delikatnie ubitą pianę.
6
6.). Foremkę na babkę o średnicy 16cm wysmarować margaryną i posypać płatkami migdałowymi.
7
7.). Napełnić ją ostrożnie ciastem ( kłaść po łyżce ciasta ) i piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175*C.
8
8.). Upieczone ciasto trochę przestudzić, potem wyłożyć do góry dnem i studzić.Do ciasta można podać bitą śmietanę.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|