|
||||||||||
Ciasto z czereśniamiKrótki opis potrawyPyszne, puszyste ciasto z czereśniami.Potrzebne składniki Czereśnie - 30-40 dag Jajka - 6 szt. Oliwa - 6 łyżka(i) Mąka pszenna - 1,5 szkl. Cukier - 1 szkl. Sól - szczypta Skórka otarta z cytryny Kokos - 1 Etapy przyrządzania1
Czereśnie umyć, wydrylować i pozostawić na sitku.
2
Mikserem ubić jajka z cukrem na puszystą, kremową masę. Powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia mieszając widelcem. Dodać skórkę z cytryny i sól. Na koniec wlewamy oliwę i delikatnie mieszamy aż składniki połączą się.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Do przygotowanej wcześniej formy (wyłożonej papierem lub wysypanej bułką tartą) 24x28 wlewamy ciasto, wierzch obsypujemy kokosem i układamy czereśnie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. godziny.
Jak podawać?Przed podaniem posypać cukrem pudrem.UwagiIlość cukru można zmniejszyć w zależności od tego czy ktoś lubi słodkie, czy bardzo słodkie ciasta;) Niestety czereśnie podczas pieczenia tracą swój piękny kolor. Przepis p. Ewy Wachowicz Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|