|
||||||||||
Antrykot po mieszczańskuKrótki opis potrawyAntrykot to mieso z tuszy wolowej lub cielecej. Również kotlet z rozbitego mięsaPotrzebne składniki wołowina(rozbratel czyli antrykot) - 1 kg masło - 3 dag oliwa - 2 łyżka(i) mocny rosół - 1/2 szkl. duże cebule - 2 szt. marchewki - 2 szt. listek laurowy - 1 szt. tymianek - 1 łyżeczka(i) natka pietruszki - 1 łyżka(i) goździki - 2 szt. sól, pieprz - do smaku Przydatne akcesorianóż, rondelEtapy przyrządzania1
Z opłukanego mięsa usunąć kość grzbietową, pozostawiając kości żebrowe, których końce należy odsłonić, mięso zesznurować, aby sie nie zdeformowało, nasolić i posypać pieprzem. Włożyć do rondla na rozgrzaną oliwę, obrumienić z obu stron, podlać bulionem zmieszanym z taką samą ilością wody, dodać obrane w plastry cebule obrane i pokrajane na krążki marchewki, liść laurowy i goździki, dusić pod przykryciem na malym ogniu, podlewając mięso od czasu do czasu wytwarzającym sie płynem. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć i poodcinać je od kości, aby żeberka trzymaly sie tylko przy grzbiecie. Następnie pokrajać na ukośne cieńkie platy, ulożyć na wygrzanym półmisku, aby tworzyły calość. Do sosu dodać maslo, zagotować i polać mięso.
Jak podawać?Pokrajane w ukośne cieńkie płaty ułożone na wygrzanym półmisku, aby tworzyły całość. Sosem polać mięso. Podawać z frytkami.UwagiPrzepis z kartki kalendarza z lat 80 Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|