|
||||||||||
Babeczki kardynalskieKrótki opis potrawyKruche babeczki nadziewane kremem kardynalskim.Potrzebne składniki mąka - 30 dag masło lub margaryna - 15 dag żółtka - 2-3 szt. cukier puder - 8 dag śmietanka kremówka - 250 ml cukier puder - 5 dag żółtka ugotowane - 3 szt. likier jajeczny - 25 ml rodzynki - 5 dag Przydatne akcesorianóż, foremki na babeczki, trzepaczka, sito, łyżkaEtapy przyrządzania1
Mąkę przesiać na stolnice, dodać maslo, posiekać nożem, połączyć z żółtkami i cukrem, zagnieść szybko ciasto i pozostawić na 30 minut.
2
Następnie wylepić foremki i upiec w gorącym piekarniku.
3
Przygotować nadzienie:
Śmietanę oziębić, ubić, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Żółtka przetrzeć przez sito, wymieszać z cukrem i likierem, polączyć z ubitą śmietanką i oplukanymi rodzynkami, napełnić babeczki i udekorować.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|