|
||||||||||
Ciasto serowo-jabłkoweKrótki opis potrawyAromatyczne, idealne do popołudniowej kawki:)Potrzebne składniki Mąka pszenna - 220 g Cukier kryształ - 180 g Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczka(i) Jajka - 3 szt. Migdały zmielone - 100 g Skórka z cytryny - 1 łyżeczka(i) Jabłka - 2-3 szt. Masło - 1 kostka(i) Ser biały - 250 g Bułka tarta do posypania formy Cukier waniliowy - 2 op. Żurawina/ rodzynki - opcjonalnie Etapy przyrządzania1
Zaczynamy od przygotowania kruszonki.
50 g mąki, 50 g cukru, 1 cukier waniliowy, 50g masła, 50 g migdałów wrzucamy do miski i ręcznie lub za pomocą miksera rozcieramy do uzyskania okruszków.
2
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondelku, na małym gazie topimy łyżkę masła, wrzucamy jabłka, posypujemy łyżką cukru i przykrywamy. Kiedy jabłka będą lekko rozmiękczone ściągamy z ognia do lekkiego przestudzenia.
Biały ser rozdrabniamy widelcem dodajemy cukier waniliowy i mieszamy.
3
CIASTO:
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy na przemian jajka z mąką miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy pozostałą część migdałów i skórkę cytrynową. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.
4
Na ciasto kładziemy ser w miarę równomiernie, następnie jabłka i posypujemy kruszonką. Opcjonalnie na wierzch można dać rodzynki lub żurawinę.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40-50 min. Pod koniec pieczenia ciasto sprawdzamy metodą &suchego patyczka&. Jeśli po wbiciu i wyjęciu będzie suchy- ciasto jest gotowe. Zostawiamy do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|