|
||||||||||
Kura pieczonaKrótki opis potrawyBardzo smaczny i soczysty kurczak o ziołowym aromaciePotrzebne składniki kura - 1 szt. czosnek - 2 seler lub pietruszka - kilka listków szałwia - 1 łyżeczka(i) przyprawa do kurczaka - 1 szczypta(y) sól - do smaku olej Etapy przyrządzania1
Kurę oczyścić i umyć, osuszyć. Listki selera umyć, drobno posiekać i wymieszać z pokruszoną szałwią, roztartym czosnkiem i solą. Przygotowaną mieszaniną natrzeć wnętrze jamy brzusznej kury, a z wierzchu tuszkę osolić, posypać przyprawą do kurczaka. Ułożyć w wysmarowanej olejem brytfannie, wstawić do nagrzanego piekarnika, zrumienić i upiec. Po ok 40 min obrócić kurę piersią do góry i piec jeszcze przez ok 30min aż skórka będzie złota. Następnie zmniejszyć temperaturę. Po upieczeniu podzielić kurę na porcję. Podawać.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|