Kura pieczona

Aktualna ocena: 0
dodany przez: gazela
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Z drobiem
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Bardzo smaczny i soczysty kurczak o ziołowym aromacie

Potrzebne składniki

• kura - 1 szt.
• czosnek - 2
• seler lub pietruszka - kilka listków
• szałwia - 1 łyżeczka(i)
• przyprawa do kurczaka - 1 szczypta(y)
• sól - do smaku
• olej

Etapy przyrządzania

1
Kurę oczyścić i umyć, osuszyć. Listki selera umyć, drobno posiekać i wymieszać z pokruszoną szałwią, roztartym czosnkiem i solą. Przygotowaną mieszaniną natrzeć wnętrze jamy brzusznej kury, a z wierzchu tuszkę osolić, posypać przyprawą do kurczaka. Ułożyć w wysmarowanej olejem brytfannie, wstawić do nagrzanego piekarnika, zrumienić i upiec. Po ok 40 min obrócić kurę piersią do góry i piec jeszcze przez ok 30min aż skórka będzie złota. Następnie zmniejszyć temperaturę. Po upieczeniu podzielić kurę na porcję. Podawać.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: gazela
gazela
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (28)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher